Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





26 Haziran 2011 Pazar

Kestane ve Faydaları

Kestane ve Faydaları

Kestane Akdeniz ve Önasya bölgelerinde yetişen 15 ila 30 m yüksekliğinde bir ağacın meyvesidir. Maroni adı da verilen kestane pişirilmeye çok uygundur. Taze kestane sonbaharda bulunur. Tanesi ağır ve sert, kabuğu düz ve parlak olmalıdır. Kabuğu buruşmuş, yumuşak ve hafif taneler tazeliğini kaybetmiştir. Kestane büyük miktarda nişasta içerir. Karbonhidrat içeriğinin %40’ı nişastadan oluşur. Bunun dışında kestane potasyum, C vitamini, bakır, magnezyum, folik asit, B1 ve B6 vitaminleri yönünden zengin olup az miktarda demir ve fosfor da içerir. Antiseptik ve antianemik etkisi vardır. Mide rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenir.
Kestane ve Faydaları
Önerilerimiz:

Kestane ayıklanırken kabuğunun yanısıra tadı acı olan derisi de çıkarılmalıdır. Daha kolay çıkması için kestaneler yuvarlak taraşarından çapraz biçimde kesildikten sonra kısa süre fırında ısıtılır ya da suda kaynatılırsa kabuk buradan patlar.
Çiğ yenildiğinde içindeki nişasta nedeniyle gaz yapabilir. Aşılı kestane büyük miktarlarda kavrulup öğütülerek un haline getirilir.
Bu un ekmek, pasta ve kurabiye yapımında kullanılır. Bunun yanında kestane kabuklu ya da kabuksuz haşlama, buğulama ve güveç tipi yemeklerde kullanılır. Çorbalara, dolma içlerine ve salatalara özel bir lezzet katar. Ayrıca şuruplanarak şekeri, marmelatı ve püresi yapılır. Kestane püresi dondurma, puding, pasta dolgusu, krema, börek ve tatlılara katılır. Kestane av etleri ve kanatlıların yanında garnitür olarak kullanılır.
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler