Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





4 Mart 2011 Cuma

Cinsiyet ve Yaşa Göre Besin Seçimi

Her ev hanımının ortak düşüncesi erkeklerin kadınlara göre farklı lezzet anlayışına sahip olduklarıdır, öyle ki “erkeklerin beğendiği yemekler” adı altında satılan yemek kitaplarına rağbet son derece büyüktür. Bu da “erkekler iyi bir yemek almadan hiçbir şey yapamazlar” anlayışına dayanır. Niçin bu anlayışın bir kural gibi benimsenip kabul edildiği sorusuna yanıt, muhtemelen, erkeklerin sosyal statüsüyle alakalı olacaktır.
Bir çocuk için hoş bir tada sahip olan özellikle tatlı besinlerin çekici değerleri işe yaramamaktadır. Yeni tatlara olan antipatisini çocuk yaşta yenememiş insanlar, hayatları boyunca artık işe yaramayan bir çağdaşlık edasıyla (örneğin süt ya da balığın) alerji yaptığı bu besinleri yiyemeyeceğini söyler. Oysa çoğu zaman bunun yanlış olduğunu da bilir.

Çocuk için yemek seçiminde en etkili faktör, ailesidir. Örneğin Amerikalı bir çocuk babasının yeterince süt içtiğini gördüğünden, muhtemelen hayatı boyunca süt içecektir. Fakat Avrupalı bir ailenin çocuğu babasının süt yerine bira ve şarap içtiğini gördüğünden bu içecekleri sevmesi ve sütten uzaklaşması neredeyse kesindir.
Aynı zamanda eski ve yersiz bir takım inançlar da çocukların yemek alışkanlıklarım etkiler. Örneğin “çocuklar çok fazla et ve yumurta yememelidir”, düşüncesi ne kadar saçma olsa da oldukça etkili olabilmektedir. Genç insanlar için ise durum biraz farklıdır. Genç bir insan, sahip olduğu yoğun heyecan dolayısıyla bugün son derece fazla ihtiyaç duyduğu bir yiyeceğe, yarın antipatiyle yaklaşabilir. Ayrıca yetişkin biri olduğunu kanıtlama çabası, onu farklı olma arayışlarına götürebilir. Yetişkinlerin alışkanlıklarını kırma çabası, onun çoğu zaman mantıksız sayılacak hareketlerde bulunmasının temel nedenidir. Örneğin hiçbir neden yokken 16 yaşındaki bir gencin, çorbasına diğerlerinin koyduğundan 3 kat fazla tuz koyması başkalarından farklı olma çabasının en güzel bir göstergesidir.

Yaş ilerledikçe birey kendi sindirim organlarının sağlığına, beslenme yönünden daha çok dikkat eder. Yani olay, zevkinden çok sindirim organları açısından rahatlık bakımından tercihe dönüşür. Fakat olayın diğer boyutu ilerlemiş yaşlarda kuvvetli baharatların ve güzel kokulu tatlandırıcıların önem kazanmasıdır. Bunun temel nedeni ise yaşlılığın önemli belirtilerinden olan duyu organlarının cazibeli uyarılara hassasiyetinin artmasıdır. Bu yanlızca yemekten alman hazı değil, sindirimin de etkinliğini arttırır.
360 yaşlı insan arasında (yaşları 85 civarında olan kadın ve erkek) yapılan bir ankette 27 ayrı gıda maddesi arasından bir seçim yapmaları istenmiş, 86 adayın en başta baharatlı besinleri seçmiş olması, biraz önceki yargıyı güçlendirici önemli bir bulgu olarak elde edilmiştir. Fakat acı biber ve bunun gibi acı baharatların mide ülseri, mide kanseri ve birçok sindirim organı rahatsızlığına neden olduğu düşünülürse, alman dozun ayarlanmasının ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler