Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





20 Mart 2011 Pazar

Portakal: Bildiğinizden Fazlası



Portakal: Bildiğinizden Fazlası
Portakal, sizi yalnızca gripten korumakla kalmıyor. Portakal yiyerek kalp atım ritminizi stabil bir hale getirebileceğinizi biliyor muydunuz?
Portakal kalp dostu bir meyvedir. Portakalın kalbe olan katkısı içinde ve kabuğunda bulunan 2 maddeden gelir. Bunlar, turunçgillerde bulunan glikozitler olan hesperidin ve naringin maddeleridir. Araştırmalara göre hesperidin ve naringin maddeleri iyi kolesterolu yükseltip pıhtılaşmayı önleyerek kalp rahatsızlığı ve felç riskini azaltıyor. İlerde kalp rahatsızlıkları ve felç tehlikesi yaşamak istemiyorsanız, portakal yemek için bir nedeniniz daha oldu.


Portakal: Bildiğinizden Fazlası


Portakal, aynı zamanda güneşin zararlı etkilerine karşı da koruma sağlar. Portakal kabuğu koruyu etkisi olan bir fitokimyasal olan limonen ile doldur. Limonen maddesi güneşin zararlı etkilerine karşı ciddi bir koruma sağlar. Haftada 1 yemek kaşığı kadar portakal kabuğu yiyerek cilt kanseri riskinizi önemli ölçüde azaltmış olursunuz.
Elbette portakal kabuğunu oturup bütün halde yemeniz gerekmiyor. Portakal kabuklarını rendeleyerek çıkaracağınız kırıntılar aynı görevi görecektir. Bu portakal kabuğu kırıntılarını çorbalara, salatalara, tavuk ve balık yemeklerine ekleyerek tüketebilirsiniz. Böylece hem ihtiyacınız olan miktarda portakal kabuğu tüketmiş olursunuz, hem de yemeklerinize yeni bir lezzet katarsınız.

Portakal: Bildiğinizden Fazlası

Turunçgillerin yaşlanmanın etkilerini geciktirici etkiye sahip oldukları bilinmekte. İşte C vitamininin az bilinen etkisi burada devreye giriyor. C vitamini vücudunuzdaki serbest radikallere karşı savaşır. Bu serbest radikaller hücrelerinize zarar vererek vücudunuzda kırışıklık ve buruşukluk oluşmasına neden olur. Bunların yanında kanser gibi ciddi hastalıkların riskini arttırır.
Her gün vitamin hapı almak da sizi kurtarmayabilir. İtalyan araştırmacıların yaptığı bir araştırmaya göre portakal suyu içenlerin vücudundaki serbest radikal oranı, vitamin hapı kullanan deneklerden daha az görüldü. Yani C vitamininizi günlük tabletler halinde değil de, taze sıkılmış portakal suyu halinde tüketerek vücudunuzdaki serbest radikal sayısını daha çok azaltabilirsiniz.


Portakal: Bildiğinizden Fazlası

Peki, portakalın daha rahat nefes almanıza yardımcı olacağınız biliyor muydunuz? İşte size portakalın bilmediğiniz bir faydası daha. Portakal beta-kriptozantin adında bir antioksidan çeşidi içerir. Beta-kriptozantin maddesi portakala rengini veren antioksidandır. Bu antioksidanın sigara içenlerde bile akciğer kanserine karşı önemli bir koruma sağladığı görülmüştür.
Portakal alırken nelere dikkat ediyorsunuz? Büyük olması ya da kokusu mu? Eski alışkanlıkları bir kenara bırakın. Portakal alırken küçük, sıkı ve ince kabuklu olanları tercih edin. Alacağınız portakalların boyutlarına göre diğerlerinden daha ağır olmasına dikkat edin. Bu portakalların bol sulu olacağına garanti verebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler