Çamfıstığı (pinus pinea) : Çam kozalaklarının içinden çıkarılır.Günde 2 çorba kaşığı kadar yaklaşık 25 gram’dan fazla yenilmemelidir. Oldukça besleyicidir. Kalori değeri yüksek bir besin olan çam fıstığı, bol miktarda protein ve mineral içerir.
Doymamış yağ asitlerinden linoleik asit ve oleik asit yeralır.C vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini en çok yeralan vitaminlerdir.Omega–3, omega–6, B vitamini, E vitamini, karoten, demir, çinko, potasyum manganez, fosfor içerir.Çam fıstığının 100 gramı 580 kaloridir.
Faydası :
- Vücuda enerji verir ve vücudu şişmanlatır.
- Kan tükürmeye ve öksürüğe iyi gelir.
- Ruhi sıkıntıyı giderir.
- Cinsel isteği arttırır.
- Mesane ve Böbrek iltihaplarına iyi gelir.
- Kalp hastalıklarında faydalıdır.
- Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
- Çam fıstığındaki linoleik asit, vücutta meydana gelmesi olası birçok zehire karşı panzehir niteliği taşır.
- Tüberküloz ve aneminin gelişmesini önlemeye yardımcıdır.
- Siroz , onikiparmak bağırsağı, mide, damar tıkanıklığı gibi sorunlarda yararlıdır.
- Pankreas hastalıkları ile romatizma sorunları içinde yararlı olduğu belirtiliyor.
- Çam fıstığı, kabuklu ya da kabuksuz biçimde satılır.
- Fıstık çamı, kara çam, kızıl çam , halep çamı ve sarı çam ülkemizde yetişen çam türleridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler