salep nedir salep ve salebin faydaları nelerdir
Kış günlerinin vaz geçilmez lezzeti salep aslında tam bir şifa kaynağı. Bu harika ötesi lezzet orkide kökünden yapılıyor. Ve 1 kg salep elde etmek için çok fazla miktarda orkideye ihtiyaç duyuluyor. Bu harika lezzetin faydalarından bir kaçını sizlere de aktarılım.
* Soğuktan korur vücut direncini artırır.
* Bağırsakları çalıştırır hazmı kolaylaştırır.
* Öksürük ve bronşite karşı faydalıdır.
* Zihinsel gücü artırır.
* Kalbi kuvvetlendirir.
* Regli düzenler ve ağrılarını azaltır.
* Cinsel gücü artırır.
* Oldukça doyurucu içeriği sayesinde uzun süre tok tutar.
* Boşaltım sistemi hastalıklarında tedavi edicidir.
* Soğuk algınlıklarına ve öksürüğe karşı etkileri halk arasında çok eski dönemlerden beri bilinmektedir.
KULLANILIŞI :
Sürgün tesiri için yaşa göre 1-3 gr. salep yemek üzerine ekerek bir defada alınır.
Diğer faydalan için 1 litre kaynar suya veya süte 5 gr.konularak karıştırılır ve ateşten indirilir. Biraz dinlendirdikten sonra sıcak sıcak içilir. Fazla kaynatılırsa kokusu uçar ve te siri kalmaz. Üzerine tarçın ekerek tesiri artırılır.
Sahlep Tarifleri:
1. tarif
Evde saf salep yapmak için:
1 tepeleme tatlı kaşığı salep ve 1 tepeleme tatlı kaşığı nişastayı (herhangi bir türü olur), biraz şekerle birlikte küçük bir kasede karıştırın Biraz ılık süt ile ezerek bulamaç haline getirin Bir yandan 2 litre süt kaynatın Kaynayan süte hazırladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek bir yandan çırpın Tadına bakarak dilediğiniz kadar şeker ekleyin, kısık ateşte yarım saat kadar kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın 2 paket vanilya ekleyin Hepsi bu kadar!
Bize 1 litre süt yeter derseniz, tatlı kaşığı yerine çay kaşığı ölçüsünü kullanın
Salep de bir cins orkidenin yumrularından elde edilir ve bu bitki doğada gittikçe azalmaktadır
2. tarif
Malzemeler
• 1 tatlı kaşığı nişasta
• 1 tatlı kaşığı patates nişastası
• 1 tatlı kaşığı pirinç unu
• 1 su bardağı süt
• 1 1/2 çorba kaşığı toz şeker
• Tarçın (istenildiği takdirde)
Tarif:
Teflon tencerede nişasta, patates nişastası ve pirinç ununu hafif kavurun Daha sonra süt ve toz şekeri katın
Boza kıvamına gelene kadar pişirin Üzerine de istenildiği takdirde tarçın serpip servis yapın (alıntı)
*********
Salep – Sahlep
Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen içecek Ayrıca orkide türlerine Anadolu’da verilen genel ad Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir Kökünde 2 tane yumru vardır Gövdesi, dik ve silindirimsidir Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.
Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır İçerdiği en önemli madde glikomannandır Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır
Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadece Kahramanmaraş’ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir Kahramanmaraş’ın dağlarında toplanmadan dolayı orkide türleri son derece azalmıştır
Anadolu orkideleri aşırı toplamadan dolayı tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır Bilinçsizce yapılan toplama yakında bu içeceğin, Orkidelerin tükenmesinden mütevellit içilememesine ya da çok ama çok pahalı olmasına sebep olacaktır Doğal dengenin bozulmaması ve bir canlı grubumuzun daha silinip gitmemesi için gereken duyarlılığı göstermemiz gerekmektedir Daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz
Salep – Sahlepin faydaları
Göğsü yumuşatır Öksürük ve bronşitte faydalıdır Kabızlığı giderir Basur memelerinde faydalıdır Zihni çalışma gücünü arttırır Kalbi kuvvetlendirir Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur Vücudun ısınmasını sağlar Cinsel gücü artırır Osmanlıdan bu yana yukarıda sayılan etkilerin varlığı söylenegelse de içerdiği müsilaj yapısında maddelerden kaynaklı öksürük dindirici etkisi dışında tıbben kanıtlanmış bir etkisi yoktur Özellikle afrodizyak(cinsel istek arttırıcı) etkisi kesinlikle bilimsel bir söylem olamaz Müsilaj (suyla şişen maddeler) içeren her gıda kabız engelleyici olarak düşük bir etkiye sahiptir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler