Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





20 Mart 2011 Pazar

Egzersiz yaparken bedeniniz daha fazla kalori harcar

Egzersiz yaparken bedeniniz daha fazla kalori harcar. Dolayısıyla spor programına başladıktan sonra daha iyi ve dengeli beslenmeniz gerekiyor. Zira ancak dengeli beslenerek, uyguladığınız spor programından maksimum verim alabilirsiniz.


Spor yapan erkekler, yağ yakmak veya kas yapmak gibi hedeflerine ulaşamadıklarında, ilk gözden geçirdikleri şey spor programları olur. Yeterince koşmadıklarını veya kaldırdıkları ağırlıkların yetersiz olduğunu düşünürler. Fakat, böyle bir durumda beslenme programını gözden geçirmemek büyük bir hata olur. Ulaşılamayan birçok fitness hedefinin nedeni dengesiz ve hatalı beslenmedir. Elbette sadece doğru beslenerek fit bir vücuda ulaşılmaz. Yapılması gereken, uygun beslenme ve spor programını aynı anda uygulamak. İşte en sık rastlanan üç fitness sorununa karşı beslenme önerileri.

Kilo alamamak

Zayıf bedeninizi geliştirmek için düzenli olarak salona gidip, spor yapıyorsanız. Kaldırdığınız ağırlıkları sistematik olarak arttırıyorsunuz. Fakat tartıda hiçbir artış göremiyorsunuz. Aynı kiloda tıkanıp kaldınız. Uzmanlara göre uygun spor yapılmasına rağmen arız edilen kas ve kilo artışının sağlanamamasının nedeni yeterli kalori içeren gıdaları yememek. Vücudun spor yapıldığında daha fazla kaloriye ihtiyaç duyduğunu söyleyen uzmanlar, yeterli kalori alınmadığı takdirde, metabolizmanın vücudu korumak için kilo alımını, dolayısıyla da kas artışını durduracağını söylüyorlar. Bu durumda yapılması gereken, daha fazla yemek yemek. Ancak yaptığınız onca sporun heba olmaması için aşırıya kaçmaktan kaçınmalısınız. Zira kas yapacağım diye kebaba lahmacuna dadanırsanız, kaslı değil şişman bir adam olursunuz. Vücudunuzun yağla değil, kasla gelişmesi için günlük kalori alımınızı 250 kalori daha arttırmanız yeterli. Ki bu da 4 dilim kepekli ekmek veya 2 kap yoğurttan sağlanabiliyor.

Yağ yerine kas kaybetmek

Kilo kaybetmek istiyorsanız, takip etmeniz gereken rakam kilonuz değil, yağ oranınız olmalı. Zira göbeğinizin erimesini ve eski pantolonlarınıza tekrar sığmak için yağ kaybetmeniz şart. Sıradan rejimler ise tartıda gördüğünüz kilonuzu azaltıyor. Ancak kaybedilen maalesef sadece su ve kas oluyor. Böylece 5-6 kilo bile verilse vücut ölçülerinde değişiklik olmuyor. Yeterli yağ kaybı için spor yapmak ve dengeli beslenmek şart. Eğer spor ve rejim yapıyor olmanıza rağmen, yağ kaybınızın az olduğunu düşünüyorsanız mutlaka protein tüketiminizi arttırın. Almanız gereken protein miktarı kilonuzun iki katı olmalı. Örneğin 70 kiloluk bir erkek, spor yapıyorsa protein ihtiyacı günde 140 gramdır. Yağ yakımını arttırmak için diyetinizdeki beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna gibi kana çabuk karışan karbonhidratları da azaltmanız gerekiyor. Karbonhidrat ihtiyacınızı kepekli ekmek, tahıllar ve bulgur gibi kana yavaş karışan ve böylece beden tarafından yağ olarak depolanma riski daha düşük olan gıdalardan alın.
Kas Krampları
Spor yapan erkeklerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri kas kramplarıdır. Sadece spor esnasında değil, gün içinde de kendini gösteren kramp sorunu egzersiz öncesi ısınma hareketleri yapılmamasından veya spor sonrası esneme faslının atlanmasından kaynaklanabilir. Ancak genelde kramp sorunu egzersizden değil vücuttaki yetersiz kalsiyum miktarından kaynaklanır. Kramplar en çok baldır ve bacak arkası kaslarını etkilemekle beraber, kollarda ve karında da görülebilirler. Kramp sorunlarıyla boğuşmama için yeterli miktarda kalsiyum almanız gerekiyor. Kalsiyumun yanı sıra D vitamini almanız, bedeninizin kalsiyumu daha çabuk depolamasına yardımcı olur. D vitamini almak için güneş altına yürüyüş yapın. Kalsiyum ihtiyacınız için peynir, süt ve yoğurt gibi gıdaları bol bol tüketin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler