26 Haziran 2011 Pazar

Kırmızı Yaban Mersini ve Faydaları

Kırmızı yaban mersini yaban mersini ile akraba olup Kuzey Avrupa’da Sibirya’da, Japonya’da ve Kuzey Amerika’nın arktik alanlarında yetişir.!0 cm boyunda sert kış koşullarına dayanıklı daima yeşil bir çalıdır. Meyveleri bezelye büyüklüğünde ve kırmızıdır.
Kekremsi-ekşi tadı nedeniyle pek çiğ tüketilmez, işlenmiş halde kullanılır. Meyvelerinden komposto, marmelat ve deser yapılır.
Kırmızı Yaban Mersini ve Faydaları
Önerilerimiz:
Kırmızı yaban mersini sos olarak av etleriyle veya peynirle birlikte sunulur.
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı

Ayva ve Faydaları

Ayva da elma ve armut gibi yumuşak çekirdekli meyveler grubuna dahil olup gülgiller familyasına (Rosaceae) aittir. Elma ve armut biçimli ayvalar olarak iki gruba ayrılır.Tam olgunluğa ulaşmış parlak sarı renkli ve aromatik kokulu meyvelerin çiğ olarak
tüketilmesi mümkün değildir çünkü eti ekşi ve serttir. Ancak pişirilip tatlandırılınca tipik aromaları ortaya çıkar. Toplama zamanı Eylül-Ekim aylarıdır. Meyvelerin pektin düzeyi yüksektir.
Ayva ve Faydaları
Önerilerimiz:

Yabani İğde ve Faydaları

Yabani İğde ve Faydaları

Yabani iğde sık dallı, söğüt yaprağını andıran zeytin yeşili, ince ve çok kısa saplı yaprakları olan bir çalıdır. Dalları dikene dönüşür.
Etinden ve tohumundan elde edilen yağ epitel oluşumunu (en üstteki deri ve mukoza dokusu) hızlandırarak yaraların iyileşmesini olumlu yönde etkiler. Yağ ayrıca haricen uygulanarak deride güneş yanığı veya röntgen çekimi gibi etkenlerle oluşan ışın ve radyasyon hasarlarına karşı koruma ve tedavi amacıyla ve yara tedavisinde kullanılır. Meyvelerinden yapılan suyu, konsantresi veya şurubu C vitamini kaynağı olarak çok değerlidir. Pek bol askorbik asit (C vitamini), karotenoidler, şavonoidler, ve E, B1, B2, B6, niasin, pantotenik asit, biotin ve folik asit vitaminleri içerir.
Yabani İğde ve Faydaları
Önerilerimiz:

Kuş Üzümü ve Faydaları

Kuş üzümünün kırmızı, beyaz ve siyah türleri mevcuttur. En tatlı olanı beyaz türüdür. Küçük meyveleri çiğ yenir. Kırmızı kuş üzümü daha ekşidir, çiğ ya da pişirilerek yenir. Siyah kuş üzümü ise içerdiği tanenli maddeler nedeniyle çok kekremsi bir tada sahiptir.Daha çok meyve suyu, jöle veya likör yapımında kullanılır. Buna karşın C vitamini küpüdür. Kırmızı türüne göre 5 kat fazla içerir. Siyah kuş üzümü suyu şekersiz içilirse ishale iyi gelir. Bunun tam aksine kırmızı türünün müdrir ve müshil etkisi vardır.
Kuş Üzümü ve Faydaları
Önerilerimiz:
Zamanında toplanmış olgun kuş üzümü salkım halinde, dolgun ve parlak görünümlü olmalıdır. Meyvelerin kuru ve küfsüz olmasına dikkat edilmelidir.
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı

Bektaşi Üzümü ve Faydaları

Taşkırangiller sınıfına aittir. Bu çalının birçok kültür biçimleri mevcuttur, üzümlerinin büyüklüğü ve rengi türden türe değişir.
Dayanıklılık süresi üzümlerin olgunluk derecesine bağlıdır. Parlak ve şeffaf derili olgun ve yumuşak üzümler buzdolabında 6-7 gün dayanır. Daha sert olan ancak buna rağmen aromatik bir koku yayan üzümler 10 güne kadar saklanabilir. Bektaşi üzümlerini üstüste değil yanyana yerleştirmek daha iyidir. Ham ve sert üzümler buzdolabında üç haftaya kadar dayanır. Orada tam anlamıyla olgunlaşamazlarsa kaynatılarak başka amaçlarla kullanılabilirler. Bu yaz meyvesinin toplama zamanı haziran ortasından ağustos sonuna kadardır. Bol C vitamini (100 gramda 70 mg’kadar), folik asit, potasyum ve fiber elyafı içerir.
Bektaşi Üzümü ve Faydaları
Önerilerimiz:

Karpuz ve Faydaları

Karpuz kabakgiller familyasındandır. Kabuğu koyu yeşil ve parlak, eti ise açık kırmızı renkli ve mayhoş olup % 93 oranında su içerir. Olgun karpuz üzerine vurulduğunda tok bir ses verir. Ses boş izlenimini uyandırıyorsa karpuz olmamış ya da içi kurumuş demektir. Kalorisi düşük olduğundan susuzluğa karşı mükemmel bir serinleticidir.
Karpuz ve Faydaları
Önerilerimiz:
Yaz aylarında buzdolabında hafif soğutulduktan sonra tüketilirse daha lezzetli olur; karpuz püresi ve maden suyundan yapılan serinletici içecek de nefistir.

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı

Üzüm ve Faydaları

Siyah ve beyaz üzüm türleri potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir ile B-grubu vitaminleri ve biraz da C vitamini içerirler. 100 g üzümde 71 kcal vardır. Koparıldıktan sonra olgunlaşmayı sürdürmediği için en iyisi yıkanmadan açık olarak buzdolabının sebze gözünde saklanmalıdır. Meyve bu şekilde 4 güne kadar dayanır. Salkımlar tüketilmeden hemen önce yıkanmalıdır. Beyaz türleri sarımsı yeşil veya kehribar renginde olmalıdır. Kesinlikle koyu yeşil olmamalıdır. Bu üzümün olgun olmadığını ve aromasız
olduğunu gösterir. Siyah üzümlerde ise bir tane koparılarak tadına bakılmalıdır. Sap kısmından kahverengi bir renk almaya başlamış olan salkımlar geçkindir. Üzerlerinde kırağı benzeri bir katman olması ise kalite işaretidir. Bu doğal bir koku filmidir. Üzümden daha çok şıra ve şarap yapılır. Çiğ olarak da çok tüketilir.
Çekirdeklerinden üzüm yağı çıkarılır. Nötr bir tadı olan bu yağ zeytinyağına oranla daha yüksek ısı derecelerine dayanıklıdır. Bu
nedene nadide et ve balıkların kızartılmasında kullanılır.
Üzüm ve Faydaları
Önerilerimiz:

Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Kediler sandığımızdan daha dikkatli ve sevgi dolu...

Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Kediler sandığımızdan daha dikkatli ve sevgi dolu... : Kediler sahibinin duygularını hisse...