Rize'nin Hemşin ilçesinde, 3 bin 500 dekar alanda bin 350 üretici tarafından gerçekleştirilen organik çay üretiminin çaylık alanların tamamına yayılması hedefleniyor.
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Türkiye'de Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu'da 200 binin üzerinde üretici tarafından hasat edilen yılda ortalama 1 milyon 200 bin ton civarında yaş çaydan 200-220 bin ton civarında kuru çay üretildiğini belirtti.
Organik çay üretmek amacıyla Hemşin'in 2007 yılından itibaren ÇAYKUR tarafından organik çay üretim havzası ilan edildiğini, geçen yıl da ilk organik çayın üretilerek ''Organik Rize Çayı'' ve ''Organik Hemşin Çayı'' olarak piyasaya sunulduğunu ifade eden Sütlüoğlu, ''Şu anda Hemşin'de 3 bin 500 dekar alanda bin 350 civarında üretici ile organik çay üretiyoruz. Hemşin Organik Çay Fabrikasında geçen yıl 250 ton, bu yıl da 300 ton civarında üretim gerçekleştirildi'' dedi.
Organik çaya talebin Türkiye'de ve dünyada giderek arttığını, bilinçli, sağlığını önemseyen tüketicilerin organik ürünlere yöneldiğini vurgulayan Sütlüoğlu, ''Organik üretim yapılabilecek yeni alanları kapsama alanına almak için çalışmaları sürdürüyoruz. Sertifika firması ve ilgililerle tüm çaylık alanlarda organik üretim yapmak gibi bir hedef belirledik. Yaz mevsimine kadar buna yönelik uygulamalarımız olacak. Tereddütleri ortadan kaldıracak, önümüzü net olarak gösterecek çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaları tamamladıktan sonra çayın tamamında organiğe geçmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.
'Organik üretim Türk çayını dünya markası yapabilir'
Sütlüoğlu, organik çayın geleceğin rakipsiz ürünü olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
''Rize çayı ve ÇAYKUR, Türkiye'de önemli bir markadır. Dünyada daha iyi tanıtım yaparak Türk çayını ve ÇAYKUR'u dünya markası yapmayı hedefliyoruz. Bunun anahtarı da organik çaydır. Organik çayla bunu başarabiliriz. Çünkü konvansiyonel tarımda kullanılan ilaç ve kimyasal gübreler, insan sağlığını tehdit ediyor. Bölgemizde üretilen çayda haşere olmadığı için kimyasal mücadeleye gerek kalmıyor. Bizim dışımızdaki tüm ülkelerde ise çayda zararlı haşerelere karşı kimyasal mücadele yapılıyor. Çayımızda sadece kimyasal gübre yerine organik gübre kullanarak tamamen organik üretime geçebiliriz. En kısa zamanda çayımızın tamamında organik üretime geçmek istiyoruz. Doğrusu da bu.''
Dünya genelinde organik çay üretim potansiyelinin 10 bin tonu bulmadığını, oysa Türkiye'de çayın tamamını organik yapabilecek potansiyele sahip olduklarını, bunun da Türkiye'yi dünyada rakipsiz konuma getirdiğini vurgulayan Sütlüoğlu, şöyle devam etti:
''Organik üretim dünyada Çin, Hindistan gibi ülkelerin çok yüksek, kar yağan kesimlerinde üretilebiliyor. Bizim çay alanlarımızın ise tamamına kar yağıyor. Bu hedefimizi gerçekleştirdiğimizde ÇAYKUR'u ve Türk çayını dünya markası yapmak zor olmayacak. Çayımızın bu özelliğini dünyada bilinmediği gibi ülkemizde de yeterince bilinmiyor. Dış pazarlarda çayımızın doğal olduğunu, organiğe yakın ürettiğimizi anlattığımızda hayret ediliyor. Dünyada 5. büyük, siyah çayda 4. büyük üreticiyiz. Ama dünya arenasında maalesef yokuz. Bu eksikliği gidermek için sürekli uluslararası fuarlara katılıyoruz. Bu yıl Batum, Çin Avrasya, Moskova, Suudi Arabistan, Kuzey Irak fuarlarına katıldık. Önümüzdeki dönemde Çin Şangay, Hindistan, Dubai, Cezayir fuarlarına katılacağız. Amaç çayımızın dünya geneline satmak. Aynı zamanda iç pazarda da büyümeyi hedefliyoruz. Çünkü bazı vatandaşlarımız pek çok zararlı madde içeren, kanser gibi pek çok hastalık yapan pestisit kalıntıları bulunan kaçak çay kullanıyor. Bunu iyi anlatacağız.''
Genel Müdür Sütlüoğlu, çay çöpünü kullanarak organik gübre üretmek için çalışmalar yaptıklarını anlatarak, ''Böylece hem çevre sorununu çözmüş hem de kendi gübremizi kendimiz üretmiş olacağız. Çünkü kimyasal gübrede tamamen dışa bağımlıyız. Organik gübreyi ise ülkemizde üretebileceğiz. Bu konudaki çalışmalar teorik olarak bitti. En kısa zamanda bunu hayata geçirmek istiyoruz'' dedi. Sütlüoğlu, organik üretim yapan üreticilere dekar başına 415 lira ek destekleme verildiğini de sözlerine ekledi.
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler