Mersin'in Silifke ilçesinde köylüler, pekmez ve çay yapımında kullanılmak üzere topladıkları andız ağaçlarının kozalaklarını kilosu 1 liradan satarak gelir sağlıyor.
Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün, pekmez ve çay yapımında yoğun olarak kullanılan andız kozalaklarının Eylül sonundan itibaren olgunlaştığını ve köylüler tarafından toplanmaya başlandığını söyledi. Köylülerin, daha çok yurttaşlar tarafından evlerde kaynatılarak pekmez ve çay yapılmak üzere tercih edilen kozalakların satışından önemli gelir elde ettiğini belirten Gün, ''Yöre köylüsü andız pekmezi ve çay için kullanılan kozalakları kilosunu 1 liradan satıyor'' dedi.
Kimi köylülerin de topladıkları kozalaklarla andız pekmezi ve çayı ürettiğini anlatan eden Gün, şunları söyledi: ''Andız kozalağı daha çok pekmez yapımı için tüketiliyor. Kabukları sert cisimlerle kırılan kozalaklar, ağzına kadar su dolu kazan, leğen veya tencerelere konularak bekletiliyor. Yaklaşık 4 gün sonra kozalaklar su içinden çıkarılarak başka kaplarda 12 saat kaynatılıyor. Kaynama sırasında kazanın içindeki sıvı sık sık karıştırıyor ve kaynama anında kazan içindeki su buharlaşarak pekmez oluşuyor.''
Andız pekmezinin kırmızıya yakın koyu kahverengi renkte olduğunu, pekmezin bir gün güneşte bırakılması halinde daha dayanıklı ve parlak hale geleceğini vurgulayan Gün, ''Andız pekmezi şerbet yapılarak içilebildiği gibi, tatlı olarak yemeklerin yanında da yenilebilir'' diye konuştu.
Andız pekmezi ve çayının faydaları
Gün, andız pekmezinin, şeker hastalığı, mide ve bağırsak sancıları, kıl kurdu, bronşit, solunum yolları ve soğuk algınlığına karşı faydalarının olduğunu söyledi. Akdeniz Bölgesi'nin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen andız ağaçlarının kozalaklarının öğütülerek elde edilen andız unu ile yapılan andız çayının da pekmezdeki bütün faydaları barındırdığına işaret eden Gün, şunları kaydetti: ''Andız çayı özellikle kandaki şeker miktarını ayarlar, kansızlığa iyi gelir, bronşit, öksürük, ağız yaraları, verem, böbrek iltihabı, sedef hastalığı, sarılık, egzama, kaşıntı, mide bulantısı, akciğer ve karaciğere faydalı olup, insana kuvvet veren bir şifa kaynağı. Andız çayı bunların yanında kurt düşürme ve saç dökülmesine karşı da çok faydalı.''
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler