Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Türkiye'de kişi başına yılda tüketilen yumurta sayısının 180 civarında olduğunu belirterek, ''Bazı ülkelerde 250-300 arasında yumurta tüketiliyor. Bizim ülkemizde hala düşük'' dedi.
Gıda- Şekeroğlu, yaptığı açıklamada, 1987 yılından bu yana tavukçuluk ve yumurta üzerine çalışmalar yaptığını belirtti. Türkiye'nin yumurta ve etlik piliçte dünyada söz sahibi bir ülke olduğunu ifade eden Şekeroğlu, ''Fakat yumurta ve etlik piliç kadar yem üretemiyoruz. Bu nedenle maliyet artıyor, bu Türkiye tavukçuluğunun bir sorunudur'' diye konuştu.
Tavuk yemi üretiminin yetersiz olmasının tavukçuluk sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Şekeroğlu, ''Türkiye'deki yem üretiminin yetersiz olması, uluslararası rekabette bizi sınırlayan faktör olarak karşımıza çıkıyor'' dedi.
Türkiye'de yeteri kadar yumurta üretiminin yapıldığını kaydeden Şekeroğlu, ''Bizim yumurta üretimimiz bize yetiyor. Bizim tavukçuluğumuz gelişmiş durumda. Fakat biz dünyaya düşük de olsa ihraç ediyoruz. Yumurta ve tavuğa talep olsun, biz karşılayacak durumdayız. Türkiye'deki üretim talebi karşılıyor. Zaten yıllara baktığımızda yumurta tüketimi yavaş yavaş artıyor. Türkiye'de kişi başına yılda tüketilen yumurta sayısı 180'lere geldi. Bazı ülkelerde 250-300 arasında yumurta tüketiliyor. Bizim ülkemizde hala düşük. Yumurta tüketiminin düşük olması insanların alışkanlığından ve fiyatın yüksek olmasından kaynaklanıyor. Biz yumurta fiyatının tüketimi etkileyecek durumda olduğunu düşünmüyoruz'' diye konuştu.
Son günlerde yumurta fiyatlarında artış yaşandığını belirten Şekeroğlu, dünyada ve Türkiye'de tavukçuluk ve yumurtanın maliyetinin yüzde 60'ının yeme dayandığını, Türkiye tavukçuluğunu sınırlayan faktörlerden birisinin de yem faktörü olduğunu belirterek, ''Bizim yem üretimimiz ne yazık ki bize yetecek kadar değil. İthal ettiğimiz yem kaynakları ile bu açığı tamamlamaya çalışıyoruz. Dünyada hayvancılıkta kullanılan yem kaynakları hızlı bir şekilde artıyor'' ifadelerini kullandı.
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler