150 yıldır, Archaeopteryx adı verilen bir tür, gerçek anlamda ilk kuş türü olarak bilim çevrelerinde kabul görüyordu.
Bu tür, kuşların ve uçuşun evrimine ilişkin önemli bir başlangıç noktası kabul edilmişti.
Ancak yeni bulunan fosil, bu canlının tüylü bir dinozordan ibaret olduğunu ve paleontologların inandığı kadar büyük bir önem taşımıyor olabileceği görüşünü doğurdu.
"Xiaotingia" adı verilen fosile ilişkin haber, Nature dergisinde yer aldı.
Araştırmaya ilişkin raporun yazarları, son otuz yıl içinde adı geçen üç türün, şimdi "dünyanın en eski kuşu" sıfatına en ciddi adaylar arasında sayıldığını belirtiyor.
"Archaeopteryx", bilim çevrelerinin gözünde önemli bir yere sahipti, zira sadece ilk kuş türü olarak görülmesinin yanında, evrimin en açık örneklerinden biri kabul ediliyordu.
Darwin'in "Türlerin Kökeni" adlı evrim teorisini anlattığı kitabını yayınlamasından iki yıl sonra, 1861 senesinde Bavyera'da bulunan bu fosil, hem sürüngenlerin hem de kuşların özelliklerine sahip göründüğünden "dünyanın ilk kuş türü" olarak kabul görmesi de fazla zaman almamıştı.
Ama son yıllarda kuşlardakine benzer özelliklere sahip daha eski fosillere ulaşılması, bu konuda şüphe uyandırmıştı.
Ünlü Çinli paleontolog Profesör Xu Xing, 155 milyon yıl öncesine, Dinozorlar Çağı'na dayanan yeni keşiflerinin, Archaeopteryx'u tahtından ettiğini söylüyor.
Ancak bilimadamları yine de temkinli olmakta yarar görüyor ve yeni keşfedilecek bir fosilin pekala her şeyi birden bire değiştirip iki fosilin de kuş olarak kabul edilmesiyle sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor.
Ohio Üniversitesi'nden Profesör Lawrence Witmer dünyanın ilk kuş türünü tespit etmenin çok güç olduğunu belirtirken 150 milyon öncesine bakıldığında primitif canlıların özelliklerinin birbirine çok yakın olduğunu hatırlatıyor.
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler