Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





16 Temmuz 2011 Cumartesi

Akdeniz'de 'katil yosunlar'

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bilimadamlarının deniz çayırlarına yönelik yürüttükleri araştırma sırasında, bulunduğu bölgedeki diğer türleri baskı altında tutan ve ''Katil yosun'' diye nitelendirilen Caulerpa Taxifolia türünün Antalya kıyılarına kadar ulaştığı tespit edildi.
Proje sorumlusu Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Mutlu, TÜBİTAK için deniz çayırlarına yönelik bir araştırma projesine başladıklarını kaydetti. 3 yıllık proje çerçevesinde Manavgat Irmağı'ndan Antalya'da Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü noktaya kadar deniz yüzeyini taradıklarını anlatan Mutlu, 70 metre derinliğe kadarki bölgede akustik sistemlerle deniz çayırlarının yoğunluklarını tespit edeceklerini bildirdi.
Prof. Dr. Mutlu, deniz çayırlarını araştırırken 50 metre derinliğe kadarki bölgede Caulerpa Taxifolia adlı yosun türüne de rastladıklarını kaydetti. Bu türün uygun ortam bulduğu zaman yerleşerek büyüme gösterdiğini anlatan Mutlu, ''Katil yosun denmesinin bir sebebi, diğer bitkilere gölge yapmaları. Nasıl büyük bir ağaç gölge yapınca yanında diğer bitkilerin gelişimine izin vermezse, bu tür de diğer çayır ve alglerin büyümesine engel oluyor'' dedi.

Deniz yüzeyini halı gibi kaplıyor

Projenin sualtı çalışmalarını yürüten Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu da, Caulerpa Taxifolia adlı yosun türünün barındırdığı toksiklerin, diğer deniz canlıları için zararlı olduğunu ifade etti. Bu türün ''istilacı'' özelliğine dikkati çeken Gökoğlu, yosunun deniz yüzeyini ''halı gibi'' kapladığını ve diğer türleri baskı altında tuttuğunu söyledi.
Yosunun bu özelliğiyle, ''Katil yosun'' diye tanımlandığına dikkati çeken Mehmet Gökoğlu, Pasifik kökenli yosun türünün Monaco'daki bir akvaryumdan denize karıştığını ve daha sonra yayılmaya başladığını ifade etti. Yosunun Türkiye kıyılarında ilk kez 2007'de İskenderun'da görüldüğünü belirten Doç. Dr. Gökoğlu, TÜBİTAK için hazırlanan proje çerçevesinde sualtı çekimleri yaparken, Manavgat Irmağı ile Antalya'da Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü noktaya kadarki bölgede, 50 metre derine kadar bu yosuna rastlandığını bildirdi.
Yosunun temizlenme şansının olmadığını anlatan Gökoğlu, yerinden koparılan yosun parçalarının başka bir yerde yeniden yaşam alanı bulduğuna değindi. Gökoğlu, ''Katil yosun olarak bilinen yosun türünün Akdeniz'deki dağılımını genişlettiğini tespit ettik. Çok kısa sürede Antalya Körfezi'ne ulaşması ve bu kadar yayılması enteresan bir durum. Daha da yayılmaya devam edecektir'' dedi.
Gökoğlu, aynı bölgede bu yosunlarla beslenen bir deniz salyangozu cinsine de rastladıklarını, bu türün katil yosunun yayılımını yavaşlatabileceğini söyledi.
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler