Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





26 Nisan 2011 Salı

Tarhana Hazırlanışı Kuru Tarhana Hazırlanışı

Tarhana Hazırlanışı
Kuru Tarhana Hazırlanışı




Su 2 su bardağı 400 gram
Tuz 4 yemek kaşığı 48 gram
Soğan 5 büyük boy 500 gram
Domates 4 orta boy 500 gram
Taze kırmızı biber 5 orta boy 250 gram
Un 8 su bardağı 880 gram
İrmik 5 ½ su bardağı 860 gram
Yoğurt 5 su bardağı 1100 gram


Tencereye 2 su bardağı su ve tuzu koy, kaynamaya bırak. Soğanı soy, yıka domates ve biberi yıka, biberin saplarını ayır. Sebzeleri 3 santimetre küp irilikte doğra, kaynayan karışıma ekle, iyice yumuşayana değin, 40-45 dakika pişir, soğut, süzgeçten veya blenderden geçir. Un ve irmiği geniş bir kaba koy, karıştır, ortasını aç, yoğurt ve ezilmiş sebzeleri koy, karıştırarak hamur yap, 7-8 dakika yoğur. Üzerini kapat. Oda sıcaklığında 3 gün mayalandır, bu süre içinde, her gün üç kez yoğur. Hamuru, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp, temiz bir bez üzerine koy. Gölgelik havadar bir yerde hafif nemli kalacak biçinde kurut. Her hamur parçasını iki avuç arasında ovarak küçük parçalara ayır, tekrar kurut. Elekten geçir, kurutma işlemini tekrarla.

Tarhana yapımı, temelde aynı olmakla beraber yöresel özellikler gösterir.Genel yoğurt, tahıl karışımı veya yoğurt, tahıl, sebze karışımı şeklinde hazırlanan ve mayalandırarak kurutulan hazır çorbalık besindir. Yapımı sırasında içine aroma veren çeşitli otlar eklenebilir. Tahıl olarak dövme, un, irmik, tek veya karışık halde; sebze olarak da soğan, domates, taze kırmızı biber kullanılır. Mayalandırılmış karışım düşük sıcaklıktaki fırında da kurutulabilir. Diğer bir tarhana türü yarma veya göce tarhanasıdır. Yarma yoğurtla pişirilir, küçük parçalar şeklinde veya yuvarlak yassı biçim verilerek hazırlanır, kurutulur, pişirileceğinde suda bir süre ısıtılması, pişmeyi kolaylaştırır. İçine küçük doğranmış, pancar, haşlanmış nohut eklenerek de pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler