Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





25 Nisan 2011 Pazartesi

Hem C vitamini hem de kalsiyum deposu

Afrika'nın sıcak bölgelerinde yetişen Boabab ağacının meyvesi, hem görünümüyle hem de adıyla ilgi çekiyor. Halk arasında "maymun ekmeği" denilen bu meyvede bir insanın günlük ihtiyacını karşılayabilecek kadar C vitamini ve sütten 2 kat fazla kalsiyum bulunuyor. Bu yüzden de Afrika'da birçok bölgede bebekler için anne sütü eksikliğine karşı alternatif olarak kullanılıyor.

Eski Dünya'nın sıcak bölgelerinde yetişen ve Afrika'nın sıcak bölgelerinde yaygın olan Boabab ağacı, Batı Afrika ülkesi Senegal'de de yaygın olarak yetiştiriliyor. Yumuşak ve süngerimsi şeklindeki dev bir gövde ve şişe biçimli uzun dalları olan bu ağacın, dev bir gövdeye sahip olmasına rağmen yumuşak bir gövdeye sahip ve demir bir çubuk kolaylıkla sokulabilir. Olgun bir Baobab ağacının boyu 20 metre, gövde çapı 10 metreye ulaşabiliyor.
Dünyanın en yaşlı ağaçlarından olan Boabablar 500 yıldan fazla yaşıyor. Bu yüzden Senegal ve Afrika'nın birçok ülkesinde sembol haline gelmiş olan ağacın, Senegal gibi birçok Afrika ülkesinin sokaklarında resimlerine veya duvarlara aktarılmış grafitilerine rastlamak mümkün.
Senegal'de yaygın olarak bulunan bu ağacın dev gövdesinin sağladığı gölgesinin yanı sıra meyvesinin de birçok faydası vardır. Yerel dilde ismi "buy'' olan Baobab ağacının meyvesi, halk arasında ise "maymun ekmeği'' olarak adlandırılıyor. Yumurta biçiminde ve portakal büyüklüğündeki beyazımsı renkte olan "maymun ekmeği", Afrika'da yaygın ve popüler bir yiyecek olarak tüketiliyor. Hemen her köşe başındaki bakkal ve marketlerde bulmak mümkün.
İçerdiği yüksek miktarda C vitaminiyle bir tanesi bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılamaya yetiyor. Sütten iki kat fazla kalsiyum içeren meyve, ihtiyaç durumunda bazı bölgelerde bebekler için anne sütüne alternatif olarak kullanılıyor.
Senegalliler, taze veya kurutularak yenen meyveyi lezzet katması için yemeklerinde de kullanıyor.
Besin değeri yüksek olan "maymun ekmeği" kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Meyvenin özleri saç boyalarında çok tercih ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler