20 Mart 2011 Pazar

Portakal: Bildiğinizden Fazlası



Portakal: Bildiğinizden Fazlası
Portakal, sizi yalnızca gripten korumakla kalmıyor. Portakal yiyerek kalp atım ritminizi stabil bir hale getirebileceğinizi biliyor muydunuz?
Portakal kalp dostu bir meyvedir. Portakalın kalbe olan katkısı içinde ve kabuğunda bulunan 2 maddeden gelir. Bunlar, turunçgillerde bulunan glikozitler olan hesperidin ve naringin maddeleridir. Araştırmalara göre hesperidin ve naringin maddeleri iyi kolesterolu yükseltip pıhtılaşmayı önleyerek kalp rahatsızlığı ve felç riskini azaltıyor. İlerde kalp rahatsızlıkları ve felç tehlikesi yaşamak istemiyorsanız, portakal yemek için bir nedeniniz daha oldu.


Portakal: Bildiğinizden Fazlası

Vardiyalı Çalışanlar İçin Beslenme Önerileri

Vardiyalı Çalışanlar İçin Beslenme Önerileri


Vardiyalı çalışanların nasıl beslenmesi gerektiğini ve neler yapabileceği hakkında önerileri bu yazıda bulabilirsiniz.



Hiç düşündünüz mü? Acaba insan sağlığı ve güvenliği için vardiyalı olarak çalışan polis memuru, itfaiyeci, sağlık personeli vb ne kadar sağlıklı besleniyor, neler tüketiyor… Herkes sıcacık yuvasında, ailesi ve sevdikleriyle birlikte yemek yerken, vardiyalı çalışmayı gerektiren meslek gruplarına mensup çalışanlar mesai arkadaşları ile nerede ve kim bilir neler tüketiyor? İşte bu makale ile vardiyalı olarak çalışanlara yönelik beslenme önerileri sunulmakta.
Genelde 3 ana, bazen ilave olarak 1 – 2 de ara öğünde tüketilen besinler, beslenme düzeninin tamamen değiştiği vardiyalı çalışma durumunda 2 öğüne sıkıştırılmaktadır. İşin en kötü tarafı; beslenmenin açlığı bastırmak, karın doyurmak hatta canın istediği besinleri tüketmek şeklinde görülmesidir. Halbuki vücudun ihtiyaç duyduğu 50’ye yakın türde besin öğesi vardır ve bunların sağlıklı besinler ile belirli oranlarda vücuda alınması gerekmektedir. O nedenle hangi koşulda olunursa olunsun her zaman için sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Egzersiz sonrası yiyecekleriniz Naturel olmalı

Egzersiz sonrası neler yemeliyim

Egzersiz sonrası neler yenmeli?
Bu zaman diliminde yediğiniz yemeğin kaslarınızı geliştirmek ve enerji kaynaklarını tekrar doldurmak için çok önemli olduğunu belirten araştırmacılar, CNN.com’da yer alan haberde altın saatte neler yenmesi gerektiğini söylüyorlar.
Günün hangi saati egzersiz yaptığınız önemli değil, esas olan kaslarınızın iyileşmesine yardımcı olan protein ile enerji depolarınızı yeniden doldurmak için karbonhidratların birlikte alınmasıdır. En iyi sonuç için egzersizden sonra yarım saat ya da bir saat sonra yemek yenilmeli. Bu süre boyunca, enzim aktivitesindeki artış vücudu enerji için glukoz depolamaya daha elverişli hale getiriyor ve yorgun kaslarda protein yapıyor.
Evde toparlanma içecekleri
Muz, süt ve yoğurt karışımı hareketli sporlar için iyi bir toparlanma içeceğidir. Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri hem protein hem de karbonhidrat sağlayarak iki görevi birden yerine getiriyor. Muz potasyum ve magnezyumla doludur ve sağlıklı kas fonksiyonu için güçlü bir elektrolittir. Bu yumuşak gıdayı kahvaltıda yedikten sonra sabah sporu yapabilirsiniz ya da sporunuz bittikten sonra küçük bir öğleden sonra yemeği olarak yiyebilirsiniz.
Protein dolu sandviç
Egzersizden sonra bir sandviç iyi gelir. Domates, tazelik ve C vitamini desteği sağlar. Lif içeriğini artırmak için yüzde 100 tam tahıllı ekmek kullanabilirsiniz. Izgarada pişirip öğle yemeğinde de yiyebilirsiniz. Fazla proteinli bir yemek için pideye tavuk ve sebzeler ekleyin.
Tahıllı mısır gevreği
Egzersizden yarım saat sonra yemek yemek her zaman kolay olmuyor. Tahıllı mısır gevreği, harika bir atıştırmalıktır. Yulaf, bal, portakal suyu ve keten tohumu protein, karbonhidrat ve bazı sağlıklı yağlar sağlıyor. Fındık, fıstık ve kurutulmuş meyve ise kırmızı kan hücreleri için gerekli demir ihtiyacını karşılıyor.

Güçlü kahvaltı

Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi zorunlu olacak

Bitki koruma ürünleri yönetmeliğinde değişiklik

Bitkisel üretim yapılan alanlarda, bitki koruma ürünü uygulamalarının, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi almış olan yetkili kişiler tarafından yapılması zorunlu olacak.
Bitki ve bitkisel ürünlerin yetiştirildikleri ve muhafaza edildikleri ortamlarda zararlı organizmalara karşı kullanılacak bitki koruma ürünlerinin kullanılmasında çevrenin, bitkilerin ve hayvanların korunmasıyla ilgili usul ve esaslar belirlendi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulama Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, bitki koruma ürünlerini kullanan kişilerin eğitimi, belgelendirilmesi, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi, denetimi gibi usul ve esasları kapsıyor.
Buna göre, bitki koruma ürünü uygulamasını profesyonel kullanıcılar ile bitkisel üretim yapan kişiler yapabilecek. Bitkisel üretim yapılan alanlarda, bitki koruma ürünü uygulamalarının, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi almış olan yetkili kişiler tarafından yapılması zorunlu olacak.
Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi almak isteyen kişiler, belirtilen belgelerle bulundukları il veya ilçe müdürlüğüne müracaat edecek.
Zirai mücadele amaçlı yapılacak bitki koruma ürünü uygulamalarında Bakanlıktan ruhsat almış bitki koruma ürünlerinin, uygulama dozu ve zamanı ile teknik talimatlarda belirtilen tavsiyelerine ya da Bakanlık tarafından hazırlanan düzenlemelere uygun kullanılması zorunlu olacak.
Bitki koruma ürünleri daima orijinal ambalajlarında bulundurulacak. Sürüklenmeye sebep olacak derecede rüzgarlı havalarda, öğle sıcağında ve yağışlı havalarda bitki koruma ürünleri uygulaması yapılmayacak.

18 Mart 2011 Cuma

Karıncaları 'zombileştiren' sinekler

Güney Amerika'da üremek için yöntem geliştiren phoridea türü dişi sineklerin, ateş karıncalarının içine bıraktığı yumurtayla bu hayvanı önce "zombi"ye çevirdiği, daha sonra da öldürdüğü ortaya çıktı.
İtalyan la Repubblica gazetesinde çıkan habere göre, bu ilginç sinek türü, üzerine konduğu karıncaya iğneye benzer ince bir apendiks yardımıyla yumurtasını bırakıyor. Daha sonra yumurta larvaya dönüşerek karıncanın başına doğru ilerliyor; burada karıncanın beyniyle beslenerek haftalar boyunca yaşamını sürdürüyor ve bu nedenle bir "zombi"ye dönüşen karıncanın, diğer ateş karıncalarının saldırısına uğramasını engellemek için hayvanın kolonisinden 50 metre kadar uzaklaşmasını sağlıyor.

17 Mart 2011 Perşembe

Süt Nedir, Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Bilgi

İnsanlar için iyi bir besin kaynağıdır. Yenidoğan ve ilk 4-6 aylık bir bebeğin tüm ihtiyaçları anne sütü tarafından karşılanabilir. İnsanlar diğer memeli hayvan sütlerinden de faydalanırlar. Bol ve ucuz olması nedeniyle inek ve daha sonra koyun sütleri piyasada satılmaktadır.

Doğumdan sonra salgılanan ilk haftalardaki süte "kolostrum" denir. Kazein miktarı fazladır. 4-5 gün sonra normal süte dönüşür. Ortalama %87.3'ü su, %3.5'yağ, %3.4'ü (2.7g) protein, %0.7 kül bulunur. İlk gelen süt mutlaka bebeğe verilmelidir. Bebeği hastalıklardan korur. Bebeğin bir nevi ilk aşısıdır. Kolostrumdan sonra gelen normal anne sütünde özellikle protein kapsamı %1-1.5 grama kadar düşer.

Süt proteinleri; kazein, laktoglobulin, laktoalbümindir. Süt yağı çoğunlukla doymuş yağ asitlerini içerir. Ancak anne sütünün kapsamı inek sütünden farklıdır. Yağ içinde erimiş olarak vitaminler ve mineraller vardır. Sütte en çok kalsiyum ve fosfor bulunur. Demir en az bulunan madendir. Ancak anne sütündeki demirin emilimi yüksektir. Süt karbonhidratı bir çift şeker olan laktozdur. Fazla kaynatılan sütün şekeri ve proteini birleşerek bir kompleks (aminoşeker) oluşturur. Bu tepkimeye Maylard (Maillard) olayı denir. Bu durumda da sütün besin değeri azalmaktadır.

Süt ve Süt Ürünlerinin Faydaları ve Yararları

Anne sütü tek başına bir bebeğin gereksinimini karşılayan tek gıdadır. Bu durumda sütün besin olarak ne kadar değerli olduğunun bir kanıtıdır. Ancak bazı kişilerde bebeklikten sonra sütün sindirilmesi zorlaşmaktadır. Bu kişiler sütü genellikle bir bardaktan fazla içtiklerinde gaz, yumuşak dışkılama ve hazımsızlık çekmektedirler. Bunun yanında ülkemizde bazı bölgelerde sütün sağlıklı olarak evimize kadar gelmesi sınırlıdır. Bu nedenle doğrudan süt tüketimi yurdumuzda düşüktür. Buna karşın, özellikle yoğurt ve beyaz peynir tüketimi yüksektir. Bu açıdan süt yerine süt ürünlerinin tüketilmesi öğütlenebilir. Yoğurtta laktoz oranı %20 kadar azalmaktadır.

Sütün Kaynatılması: Süt Kaynatma, Sütleri evde kaynatarak içindeki mikroplar öldürülür. Kaynatırken üstünde oluşan kaymak nedeniyle bir taşımlık kaynatma ile içindeki mikropların tümü ölmez.
Bu nedenle karıştırarak kaynatmalıdır. Kaynama işlemi 5 dakika kadar sürmeli, 10 dakikayı aşmamalıdır. Fazla kaynayan sütlerde sütteki şeker ve protein birleşerek sindirim işlemi zor bileşik şekline dönüşmektedir. Kısaca sütün besin değerliliği düşmektedir, azalmaktadır.

Yumurta Nedir, Yumurtanın Faydaları, Yumurta Alerjisi

Yumurtanın kabuk, beyaz ve sarı renkli kısımları vardır. Yumurtanın beyaz ve sarı kısımlarının bileşimleri farklıdır. Örneğin yumurta beyazında demir ve kolesterol yoktur. Yumurta proteinlerinin kalitesi yüksektir. Örnek protein kabul edilirler. Bir yumurta proteini 1 büyük su bardağı sütteki proteine eşdeğerdedir.

Ancak bayat yumurta yemek sakıncalıdır. Tavukların dışkısında mikrop bulunma olasılığı yüksek olduğundan dolayı yumurtanın kabuğu temiz olanları seçilmelidir. Çünkü yumurtanın kabuğu geçirgendir. Bu nedenle

Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Kediler sandığımızdan daha dikkatli ve sevgi dolu...

Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Kediler sandığımızdan daha dikkatli ve sevgi dolu... : Kediler sahibinin duygularını hisse...