Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





19 Ekim 2011 Çarşamba

Canlıların biyolojik yapısı değişiyor

Araştırmacılar, iklim değişikliğinin doğal yaşam alanlarında neden olduğu olumsuz etkiler dolayısıyla kutup ayılarının küçülmeye başladığını tespit etti.

Bilim insanları benzer etkilerin diğer hayvan ve bitkiler içinde geçerli olduğunu belirtti.
Artan küresel sıcaklıkların ve hava akımlarında yaşanan değişimlerin, birçok canlı türünün büyüme döngüsü üzerinde olumsuz etkisi olduğu önceden beri biliniyordu. Uzmanlar, yaşanan değişimlerden dolayı insan nüfusunun da tehdit altına girebileceği uyarısında bulundu. Bunun nedeni, balık ve tahıl ürünleri gibi temel gıdaların daha küçük ve daha az yetişecek olması.
Ekosistemlerdeki değişimler, bu değişimlere ayak uydurmakta geri kalan canlıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirirken, gıda dengesini ve yaşamsal kaynakları da değiştiriyor. Araştırmacılar, kuru ve sıcak havaların bitkilerin ve hayvanların küçülmesine neden olduğunu, fazla yağışların ise tarım ürünlerini verimsizleştirdiğini ifade etti.
Dahası, son 50 yıl içinde kara kurbağalarının, kaplumbağaların, Soay koyunlarının ve kırmızı geyiklerin vücut büyüklüklerinde azalma yaşandı. Nature Climate Change dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, kutup ayıları bile yaşam alanlarını oluşturan buzulların küçülmesinden dolayı vücut büyüklüğü bakımından daha küçük hale geldi.
CANLILARIN BİYOLOJİK YAPISI DEĞİŞTİ
Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Dr. David Bickford, “Hayvanların küçülmesinin sebeplerinin tam olarak anlaşılamadığını ancak çalışmaların devam ettiğini” belirtti.
Bickford, günümüzde yaşanan iklim değişikliklerinin dünyanın daha önce yaşadığı benzer değişikliklerden daha hızlı olma ihtimaline ve organizmaların bu değişimlere yeterince hızlı adapte olamama ihtimaline dikkat çekti.
Son yüzyıl içinde hava sıcaklığı yaklaşık 1 santigrat arttı. Bilim insanları, 1,700 bitki ve hayvan üzerinde yapılan araştırmada, böcek, kuş ve amfibi hayvanların yüzde 80’inin her 10 yılda kutuplara 6.1 km daha yaklaştığını tespit etti. Ayrıca, hayvan ve bitkilerin üreme ve çiçek verme süreleri her 10 yılda iki gün öne kayıyor.
Yapılan deneyler ise her bir santigrat sıcaklık artışında, çiçek türlerinin çoğunun yüzde 3 ile 17; balıkların ise yüzde 6 ile 22 oranında küçüldüğünü ortaya koydu.
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler