Halk arasında orman karıncası olarak bilinen kırmızı karıncaların (formica rufa), ormanlarda ağaçların kurumasına varan zararlara yol açan çam kese böceği (thaumetopoea pityocampa), çalı antenli çam yaprak arısı (diprion pini), ve sünger örtücü (lymantria dispar) gibi böceklere karşı biyolojik mücadelesinde kullanıldığı ve başarılı sonuçlar alındığı bildirildi.
Natural Life- Gümüşhane'nin Torul İlçesi Orman İşletme Müdürü Ozan Aydın, yaptığı açıklamada, kırmızı karıncaların, özellikle genç ağaçlara musallat olan böcekleri yiyerek, doğal koruma sağladığını ve biyolojik mücadelede kullanıldığını belirtti.
Bu karıncaların korunmasının, yuvalarının ağaçlara zarar veren haşerelerin yoğun olduğu bölgelere nakledilerek üremelerinin sağlanmasının bakanlık tarafından istendiğini de ifade eden Aydın, şunları söyledi:
''Kırmızı karıncalar, ormanları zararlı böceklere karşı korumada önemli bir faktördür. Daha çok sarı çam ormanlarında yerde 80 santimetre çapında daire biçiminde, bir metreye yaklaşan yükseklikte yuvalar yaparak yaşayan kırmızı karıncalar, yüksek ağaç tepelerine kadar çıkarak avlanır. Besinleri arasında genellikle tırtıllar, yaprak arılarının larvaları, kelebekler, böcek pupaları ile yumurtaları yer alır.''
Kırmızı orman karıncalarının, ormanlarda zarara yol açan çam kese böceği, çalı antenli çam yaprak arısı ve sünger örtücü böceklere karşı biyolojik mücadelede de kullanıldığını anlatan Aydın, şöyle devam etti:
''Bu karıncalar, ormanlık alanlarımızdaki ağaçların doğal bekçileridir. Ağaçlara zarar veren zararlıları yiyerek ağaçları koruyan bu karıncalar, böylece orman zararlılarıyla biyolojik mücadeleye de katkı sağlarlar. Yerde yuvalanan bu karıncaların yuvaları bakıldığında rahatlıkla görülebilen yüksekliktedir. Kendilerine yönelik saldırılar sırasında da formikasit salgılayarak korunuyorlar. En büyük düşmanları ayılardır. Ayılar, karıncaların kurduğu yuvaları dağıtarak larvaları yerler.''
Ormanlık alanlarda ağaçlara zarar veren haşerelerle mücadelenin pahalı ve zor olduğunu, kimyasal mücadelenin diğer canlılara da zarar verebildiğini ifade eden Aydın, ''Kimyasal mücadele ile her alana yetişmek mümkün değil. Ama kırmızı orman karıncaları her yere ulaşma imkanına sahip. Ağaçların yüzeyinde gezinerek zararlıları yok edebiliyorlar. Bu nedenle kırmızı karıncalar orman zararlılarının yoğun olduğu bölgelere nakledilerek zararlarla mücadelede kullanılıyorlar. Zaman zaman kimyasal mücadeleden de daha etkili olan bu yöntemle başarılı sonuçlar alınıyor. Böceklerin ağaçların kurumaya varan zararları azaltılmış oluyor'' dedi.
Ozan Aydın, Torul Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki ormanlarda henüz böyle bir çalışma içerisine girmediklerini, ancak gelecekte böyle bir çalışma yapabileceklerini sözlerine ekledi.
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler