2 Haziran 2011 Perşembe

Hayvanlarda Avcı Türlere Karşı Savunma

Hayvanlar çeşitli savunma tipleri ile avcı türlere karşı kendini koruyabilirler. Bunlar; saklanma gibi pasif savunma ya da kaçma ve saldırma gibi aktif savunma şeklinde gözlenebilir. Örneğin uçmak da iyi bir savunma yöntemidir, fakat bir de dezavantajı vardır; çok fazla enerji kaybedilir, bu yüzden bazen sığınaklar tercih edilir uçmak yerine. Bir başka örnek de otlayan memelilerin yavrularını etkin bir biçimde sürü içinde savunmalarıdır. Diğer savunma davranışları arasında da alarm çağrıları yer alır; av olan türler birbirlerini uyarırlar ve birleşerek avcı türe saldırırlar ki bazen kargalar yumurtalarını yiyen baykuşlara karşı birleşip saldırabilirler.

Asıl dikkat çekeceğimiz nokta ise uyumsal renklenmedir.

Kamuflaj ya da kriptik renklenme, pasif bir savunma olup potansiyel avın kendi ortamında fark edilebilmesini neredeyse imkansız kılar.





Bazı hayvanlar ise yedikleri bitkilerden aldıkları toksinleri biriktirerek pasif bir kimyasal savunma yapar.
Etkili bir kimyasal savunmaya sahip hayvanlar genellikle göz alıcı ve parlak renklere sahiptirler bu renklenmeye aposematik renklenme denmektedir, yani böylece avcıyı zehirli olduğu konusunda uyarıyor.

Koruma Biyolojisi ve Ekosistem Yönetimi

Koruma Biyolojisi ve Ekosistem Yönetimi
(Conservation Biology and Ecosytem Manegement)


Koruma biyolojisi ve ekosistem yönetimi ekoloji ve biyoçeşitlilik esaslarına dayanır ve biyoçeşitliliği korumak için yapılır.Biyoçeşitliliğe ülkemizden örnek olarak; Ankara Gölbaşı' ndaki sevgi çiçeğini ve kum şambağı bitki türlerini verebiliriz.Ekolojik önemi olan hayvan türlerine örnek olarak da; Akdeniz foku ( Monachus monachus) , Caretta caretta (iri başlı deniz kaplumbağası) , su samuru ,vaşak , ayı , geyik ve keçileri söyleyebiliriz.

Karacaların neslini devam ettirebilmesi için sağlanan doğal denge

Orta Avrupa koşullarında yaşayan karacaların çiftleşme zamanı temmuz/ağustos aylarıdır.Çünkü bu yetişme ortamlarında optimum güneş enerjisi ve beslenme koşulları bu aylardadır.Karacalar çiftleştikten sonra 5 ay içinde yavruyu doğurabilecek duruma gelmektedir.Bu duruma göre yavru, normal olarak aralık veya ocak ayında doğacak demektir.

Hindistan cevizinin ve çam fıstığının faydaları


Hindistan cevizinin ve çam fıstığının faydaları...
KÜÇÜK HİNDİSTAN CEVİZİ
Küçük Hindistan cevizi, birbiri üzerine konmuş, kat kat olmuş, sertleşmiş, kurumuş, sarı ve kırmızımsı renkli yapraklara benzer; ağaç kabuğuna ve oduna benzer bir yapıdadır. Dili dalayıcı ve büzücü bir tadı vardır. Hint biberi gibi keskin lezzettedir. Çin’de yetişir. İbn-i Miskeveyh, onun Hindistan cevizi kabukları olduğunu söylemiştir. Mesih ise, küçük Hindistan cevizinin narmüşke (Hint narı) benzediğini, hatta ondan daha iyi olduğunu söylemiştir.


Hindistan Cevizinin Faydaları

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Çayın Faydaları

Çayın faydaları

Antioksidan olarak çay
Son çalışmalar, çayın C ve E vitamini gibi antioksidanlardan daha büyük bir koruyuculuk vazifesi gördüğünü ortaya çıkarmıştır.

İnsan hayatı için gerekli olan oksijen serbest radikal hâlinde insana zararlı olabilir. Aktif oksijen (elektron kaybettiğinden çevresindeki moleküllerden elektron koparmaya yatkın), vücuttaki herhangi bir maddeyle reaksiyona girerek onun oksitlenmesine sebep olur. Neticede, yağlar kolayca bozunur, DNA’da hasar meydana gelebilir ve hücre membranlarının (zar) yıkımı gerçekleşir. Bütün bunlar, kanserleşmeye öncülük eden hâdiselerdir.

Çay antioksidan tesiriyle, özellikle yağların oksidasyona uğramasını, böylece muhtemel toksin oluşmasını engellemiş olur. Yağlar başta olmak üzere, vücuttaki temel yapı taşlarının bozunması, damar sertliğinin meydana gelmesinde anahtar rol oynar.

Dondurma mineral ve vitamin deposu

Havaların ısınmasıyla birlikte tüketimi artan dondurmanın, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle besleyici değerinin oldukça yüksek olduğu bildirildi. Çelebi, besleyici değeri yüksek olan dondurmanın her mevsim tüketilebileceğini, ancak üretilmesinden muhafaza edilmesine kadar her safhada hijyenik kurallara uyulması gerektiğini kaydetti.
Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, yaptığı açıklamada, üretiminde süt, şeker ve glikoz şurubu gibi ham maddelerin kullanıldığı dondurmanın, özellikle yaz aylarında daha fazla tüketildiğini belirtti.

7 Mayıs 2011 Cumartesi

Tuzdaki mucize!

Yapılan araştırmaya göre az tuz tüketende kalp krizi riski yüzde 50 fazla...
3 bin 681 kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmada, günde 1 çay kaşığının altında tuz tüketenlerin tuzu daha fazla kullananlara oranla kalp krizi riski yüzde 56 yüksek çıktı.

Potamodromus balık

Potamodromik balıklar çoğunlukla üremek amacıyla göç ederler. Yumurtlamak için orta veya kısa mesafelerde akıntıya karşı veya sular altında ...