Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





11 Mart 2024 Pazartesi

Kuşların Gagası Neden Birbirinden Farklı?


Farklı tür kuşların gagaları da birbirinden farklıdır. Peki neden?

Kuşların Gagası Neden Birbirinden Farklı?


Çevrenize bir bakın. Hangi kuşları görüyorsunuz? Serçe, karga, saka, ibibik… Hepsi birbirinden farklı değil mi? İlk bakışta en belirgin farkları renkleri ve boyları gibi gelebilir. Fakat bu kuşların her birinin gagası da birbirinden oldukça farklıdır.

serçe ve ibibik

Jean Landry/Adil Baran/ iStock.com

 Serçe (solda) ve ibibik (sağda) kuşu

Farklı Tür Kuşların Gagaları Neden Birbirinden Farklı?

Kuşlar birçok işi gagalarıyla yapar. Örneğin gagalarını kullanarak tüylerini tararlar, dalları veya çimenleri taşıyarak yuva yaparlar, kendilerine ya da yavrularına zarar vermek isteyen kuşları ısırarak ve gagalayarak düşmanlardan korunurlar ve yavrularını beslerler. Fakat bir kuşun gagasının en önemli işlevi yiyecek toplamaktır. Kuşların dişleri yoktur. Bu yüzden yiyeceklerini bütün olarak yutarlar. Yiyecekleri parçalamak için de yine gagalarını kullanırlar. Bu nedenle bir kuşun gagası beslenme şekline göre farklı şekil ve büyüklüklerde olabilir.

Kaç Farklı Tür Kuş Gagası Var?

Kuşlar sadece gagalarına göre sınıflandırılmasa da bir kuşun gagasının şekline ve büyüklüğüne bakarak beslenme şekli veya besin arama davranışı hakkında tahminde bulunabilirsiniz.

Tahıl veya Tohumla Beslenen Kuşların Gagası Nasıl?

Tahıl veya tohumla beslenen kuşların gagası kısa, kalın ve koni şeklindedir. Bu gaga şekline sahip kuşlar arasında serçe, ispinoz, saka ve kanarya gibi kuşlar yer alır.

kocabaş kuş


 İspinozgiller ailesinde yer alan kocabaşın gagası

Tohumla beslenen bu kuşlar gagaları sayesinde tohumları delerek veya ezerek açabilirler


Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler