Naturel Bakkal


Natural food

Health from Nature





13 Haziran 2012 Çarşamba

Ormanların ücretsiz işçileri; kırmızı orman karıncaları

Ormanların ücretsiz işçileri; kırmızı orman karıncaları

Kırmızı orman karıncaları, ağaçlara zarar veren her türlü böceği, tırtılları, yaprak arılarını, larvaları, kelebekleri, böcek pupalarını ve bitki bitlerini yiyerek, orman zararlılarına karşı adeta ücretsiz işçiler gibi çalışıyor.
Orman Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Türkiye'de ağaç zararlılarına karşı biyolojik mücadele, Formica rufa grubu karıncalar, böcekçil kuşlar ve laboratuvarlarda üretilen yırtıcı böcekler ile zararlı böceklerin parazit ve parazitoitlerinin korunup çoğaltılmaları ile yapılıyor.

Orman ağaçlarına zarar veren her türlü böceği, tırtılları, yaprak arılarını, larvaları, kelebekleri, böcek pupalarını ve bitki bitlerini yiyen kırmızı orman karıncaları orman zararlılarına karşı ücretsiz işçiler gibi çalışıyor.
Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda kene dahil zararlı böceklerin yaşamasına izin vermiyor. Büyük böcekleri, salgıladıkları formik asit ile etkisiz hale getiren karıncalar, bu sayede kendinden 10 kat büyük böcekleri bile yuvalarına taşıyabiliyor.

Karınca nakilleri

Karınca transferinde, yüksek rakımlarda yaşayan karınca kolonileri parçalara ayrılarak daha düşük rakımlara ve karınca bulunmayan bölgelere naklediliyor. Karıncalar bu sayede doğal yayılış sahalarından dışarı çıkarılarak yerleşmeleri sağlanıyor. Değişik iklim şartlarına alıştırmak ve onları ormanın asli birer elemanı haline getirmek suretiyle orman lehine müsait biyolojik denge kuruluyor.
Karıncalar henüz yuvayı terk etmemiş olduklarından ve yuva materyali ile birlikte fazla miktarda karınca alma imkanı olduğundan, karınca nakilleri sabah güneş doğmadan gerçekleştiriliyor. Her kolonide 15 kadar bulunan kraliçe karıncalardan mutlaka birkaç tanesi de daha önceden hazırlanan yeni yuvaya götürülüyor.
Kalabalık kolonilerden oluşan orman karıncaları çok kolay çoğalıyor. Çalışkan orman karıncaları, yuvalarını böcek tehlikesinin fazla olduğu yerlere kurarken, bunlara karşı ormanları zaman ve yere bağlı olmaksızın koruyor.
Orman karıncalarının zararlı böcekleri yok etmelerinin yanında, çok çeşitli olan ancak nadiren anlaşılan çok çeşitli ve sürekli yararları da bulunuyor. Toprağın havalandırılması, gevşetilmesi, asit muhtevasının düzenlenmesi, toprağı gübreleyen küçük yaratıklara etki yaparak toprağın ıslah edilmesi gibi faydaları olan karıncaların, arıların bal veriminin artırılmasına da etkisi oluyor.
Ayrıca bitki tohumlarını dağıtan orman karıncaları, böylece orman için yardımcı fideciklerinin oluşmasına ve bunların kök tahripçilerine karşı korunmasına da yardımcı oluyor.

''Karıncalar gönüllü işçilerimiz''

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, modern ormancılığın, faydalanmanın yanı sıra devamlılık prensibine dayandığını belirterek, ormanlardan beklenen sosyoekonomik hizmetlerin en iyi şekilde yerine getirilebilmesinin ise buraların sağlıklı bir şekilde işletilmelerini gerektirdiğini dile getirdi.
Ormanların sağlığını tehdit eden çeşitli etmenlerin bulunduğunu kaydeden Kurtulmuşlu, bunlardan en önemlilerinden birinin de zararlı orman böcekleri olduğunu belirtti.
Karınca transferinin, bu zararlılarla mücadelede ekolojik dengenin korunmasına yönelik en uygun ve en ekonomik yöntem olduğunu vurgulayan Kurtulmuşlu, ''Zira dünyanın en çalışkan varlığı olan karıncalar, ormanlarımızda kayıplara yol açan böceklere karşı çok etkili ve buralarda biyolojik dengeyi sağlayan gönüllü işçilerimizdir'' dedi.

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı,Sağlıklı Yaşam, doğal, bitkisel,şifa,sağlık,hayvanlar,bitkiler